Om gården

Sigsarve gård ligger i Näs socken på södra Gotland,

Vindkraftverkens mecka!

Gården är på 40 ha åker, 6 ha änge och 30 ha "Näs"-skog, dessutom

arrenderar vi 30 ha åker. På åkrarna och ängena betar ca 120 tackor

med sina ca 220 lammungar. Vi har 22 köttfår av korsning Suffolk, 15 Leicestertackor för vacker ull och skinn och 80 Gotlandsfårstackor som är ett perfekt djur med både en bra kropp, vacker grå ull och ett fantastiskt fint skinn.

På åkrarna växer också spannmål av uråldriga sorter

(Gotlandsråg, Vårspelt, Emmer och Gotlandslins).

Gården drivs som ett familjejordbruk av Curre Niklasson och

Lotta Carsbo Niklasson. Den brukas ekologiskt och är KRAV-certifierad sedan 1989. Våra fyra utflugna barn, Malin, Linus, Josefin och Hannes kommer emellanåt hem och hjälper till eller bara förgyller tillvaron.

 

Lotta har tidigare jobbat på Gotlands Spinneri och håller fortfarande på med ull och skinn i alla former. Curre var tidigare fårklippare på heltid och bonde på all annan tid. Numera klipper han utvalda besättningar och är bonde på heltid.


Ett år på gården.

 

Alla tackor är under tak och lever ett behagligt liv med att mumsa ensilage och gräva ner sig i halmen. Lamningen startar i januari för köttfåren och i mars för Gotlandsfåren.

Det är lika förunderligt härligt varje gång en just född, våt, lammunge bräker försiktigt och tackan svarar med ett kuttrande, mjukt läte. Så inom någon minut står ungen på vingliga ben och söker efter juvret.

Under perioden januari till mars tillbringar vi mest tid i ladugården med att övervaka lamningar, bygga boxar, vattna, fodra och hjälpa knikliga lammungar att överleva. Tackor kan bli sjuka och ska behandlas.

Man kan få adoptera ungar mellan tackor om det går illa vid en moder, man har att göra helt enkelt!

I år har vi ca 120 tackor som lammar, och går det bra blir det ca 220 lammungar.